Fixa sökmotoroptimeringen själv - med ett bra resultat!

Om du har en hemsida vet du säkert redan hur viktigt det är med sökmotoroptimering (SEO), inte minst på grund av alla telefonförsäljare som lovar att för en (ansenlig) summa se till att just din sida hamnar högst i rankingen på Google. Men du behöver inte köpa deras tjänster för att nå ett bra resultat, du kan faktiskt göra det mesta själv – det är inte svårt.

Det finns en del saker man bör tänka på, några måsten och en del saker som ska undvikas. Här får du tips om hur du ska gå tillväga för att göra din hemsida så sökmotorvänlig som möjligt.

Sökmotoroptimering 1

   

Du behöver ett system som är byggt för att kunna göra SEO själv, det kan du givetvis i Webcore Dynamo och det ingår i alla paket utan extra kostnad.


1.    Content

Vidare behöver du ha ett hum om hur sökmotorernas ”web-crawlers” fungerar. De letar efter text. Inte bilder, flash-filmer eller musiksnuttar. För att du ska bli hittat måste du alltså ha ett bra textbaserat innehåll, så kallat content. För att lyckas bör du alltså lägga ner tid på texterna på din hemsida, och de ska vara riktade till människor inte till web-crawlers. Det fanns en tid när man trodde att man fick bättre träffar om man skrev sina viktigaste sökord om och om igen i texten, men det är inte alls att rekommendera. Det kan faktiskt göra att sökmotorerna sorterar bort sidan.

Det allra bästa är givetvis om du skriver så intressanta texter att folk vill dela dem på social media. Att dina artiklar delas är något som sökmotorerna uppfattar som mycket bra kvalitet på innehållet.


2.    Länkar

Sökmotorerna älskar sidor som många andra webbsajter länkar till. Du ska alltså försöka få så många som möjligt att länka till just din sida. Det fungerar inte åt andra hållet, d.v.s. att du länkar åt en massa andra sidor, detta ger dig ingen högre status i web-crawlerns ögon.

Kontakta dina leverantörer, många av dem kan säkert tänka sig att länka till din sida så de får en bra referens, speciellt om du skrivit något positivt om dem på din sajt. Om du säljer något, se om du kan få några av dina köpare eller återförsäljare att länka. I vissa branscher är bloggare väldigt inflytelserika och de kan vilja rekommendera dig och dina produkter eller tjänster genom en länk. I vissa fall kan man erbjuda dem att göra en tävling eller ett lotteri där vinsten är en av dina varor och på så sätt ”köpa” sig en länk.

3.    Namnge bilder och filmer

Eftersom sökmotor inte kan läsa bilder och annat grafiskt material på din sajt ska du vara noga med att ge dina bilder, bildspel och videor namn när du lägger in dem. Många människor använder bildsök när de letar på nätet och om dina bilder har adekvata titlar och beskrivningar kommer du att få många träffar på dina bilder. En annan sak som är bra att tänka på i det här sammanhanget är att flash-filer inte syns på Apples mobila enheter som iphone och ipad. Undvik därför sidor som består enbart av flash.

I nästa tips på den här sidan berättar vi mer om sökord och metabeskrivningar. Om du vill börja titta på det redan nu kan du läsa mer i manualen.